Każdy z nas kiedyś będzie potrzebował kupić coś nowego – czy to dla swoich dzieci,…
Rozwój rynku to nieodzowny element dzisiejszego świata. Ludzie młodzi coraz chętniej otwierają własne biznesu, a także coraz częściej wprowadzają zagraniczne nowości na nasz rynek. W tym artykule postaram się przybliżyć Ci nieco taką właśnie nowość a jest nią catering dietetyczny. Oczywiście świat fitnessu i kulturystki oszalał na tym punkcie i nie znam nikogo z branży, kto nie słyszałby o czymś takim. Jednakże po kolei. Catering dietetyczny zwany jest potocznie dietą pudełkową, nazwa ta pochodzi stąd, że wszystkie posiłki dostajemy zapakowane w schludne plastikowe pojemniki.
Zacznijmy sobie od odpowiedzi na pytanie, kto taką dietę stosuje? Przede wszystkim osoby, które chcą schudnąć, jest to logiczne, ponieważ wynajmując catering dietetyczny możemy liczyć także na pomoc dietetyka, a wszelkie potrawy są przygotowywane według rozpisek żywieniowych. Oczywiście ta najliczniejsza grupa istotnie to sportowcy, weganie, ale także pacjenci z problemami zdrowotnymi, którzy po prostu muszą przestrzegać diety. W tej licznej grupie osób walczących z nadwagą znajdują się także alergicy, osoby z chorą tarczycą czy osoby, które nie tolerują glutenu. Catering dietetyczny umożliwia wybór rozmaitych diet, w których skład wchodzą świeże owoce, warzywa, ryby, kasze, mięsa (dla tych, którzy mogą je spożywać) a także przetwory mleczne. Firm tego typu powstaje coraz więcej, więc warto powiedzieć sobie jak działają. Klienci przez pięć dni w tygodniu otrzymują gotowe posiłki na wskazany adres, dzięki czemu osoby, które te posiłki zamawiają nie muszą nawet wychodzić z domu. Jest to bardzo dobra alternatywa dla osób zapracowanych, które zwyczajnie nie mają czasu na gotowanie. Wszystko fajnie, ale jak właściwie wygląda proces wynajmu takiej firmy? Otóż na starcie należy wybrać ofertę, na rynku jest dosłownie zatrzęsienie firm cateringowych.
W dużych miastach jest ich oczywiście więcej, a także mamy do wyboru sieciówki, które funkcjonują na terenie całego kraju i dziennie dostarczają ludziom setki a nawet tysiące gotowych dań. Kolejnym krokiem będzie wybranie odpowiedniej diety i tutaj warto się na chwilę zatrzymać, ponieważ wybierając dietę możemy myśleć na dwa sposoby. Albo wybieramy dietę sami i nie liczymy na super efekty albo robimy jak należy i idziemy po poradę do dietetyka, po czym przekazujemy wytyczne do firmy, która będzie przyrządzać nasze posiłki. Catering dietetyczny oferuje zazwyczaj w swojej ofercie konsultacje z dietetykiem, więc warto z tego skorzystać, wówczas po zebraniu odpowiednich informacji na temat naszego organizmu dietetyk rozpisze najlepszą dla nas dietę i przekaże informacje do firmy, dzięki czemu nam pozostaje jedynie zapłacić i czekać na posiłek. Osobiście nie jestem ani dietetykiem, ani też nie współpracuję z taką firmą cateringową, jednakże polecam na początek zamówić taki zestaw testowy, aby sprawdzić czy odpowiada nam jakoś usługi, za jaką przyjdzie nam zapłacić. I teraz przechodzimy do mojego ulubionego pytania, czyli ile i czemu tak drogo? Decydując się na taki catering dietetyczny można spodziewać się kosztów od pięćdziesięciu do stu złotych dziennie, oczywiście jest to uzależnione od diety, jaką wybierzemy, w następnej kolejności brana jest pod uwagę długość wynajmu cateringu oraz produkty, na których będą opierały się nasze posiłki. Teraz pytanie czy to dużo czy mało? Otóż, jeżeli do tej pory jadałeś/aś w domu i tylko w domu to owszem taka cena około półtora tysiąca miesięcznie za jedzenie jest bardzo wysoka. Jednak zajmij teraz inne stanowisko i policz ile wydajesz na produkty, przygotowanie ich oraz na ich pozyskanie.
Catering dietetyczny wbrew pozorom nie jest drogi dla osób w dużych miastach, które często jadają w restauracjach czy lubią wyjść na kawę i ciasto po obiedzie. Warto dodać, że płacimy nie tylko za jezdnie, ale także za gwarancję tego, że jest zdrowe, przebadane i bezpieczne, a także gwarancję tego, że zostało przygotowane pod nadzorem sanepidu. Dużo firm faktycznie inwestuje w bardzo dobrej, jakości produkty i przykładowo firma, z której korzysta mój znajomy korzysta jedynie z jajek kurzych z wolnego wybiegu a cena takiego jajka sięga czasem nawet złoty pięćdziesiąt. Poza tym klienci często sami dążą do tego, aby stosować produkty wyższej, jakości a wynika to ze wzrostu świadomości Polaków na zdrowy tryb życia oraz odżywiania. Sam opiekując się kilkoma osobami na siłowni wiem, że chętnie sami szukają coraz to zdrowszych źródeł jedzenia i często nie muszę ich namawiać to coraz to zdrowszych produktów. Jest to bardzo dobra zmiana w naszym społeczeństwie i jestem bardziej niż pewny, że z rynku będą znikać firmy, które nie stosują odpowiednich produktów, a pozostaną jedynie te, które cechują się wysoką, jakością świadczonych usług. Z kolei, jeżeli jesteś młodym przedsiębiorcą, który zamierza rozkręcić własną firmę to pamiętaj, aby na pierwszym planie stała satysfakcja klienta a nie zyski, ponieważ te przyjdą z czasem i pozyskaną opinią. Z mojej strony to tyle, dziękuję za czas i atencję poświęcone na ten artykuł oraz zachęcam do zainteresowania się tematem cateringu dietetycznego.